Als ik word gevraagd over mijn wetschool

6683

Vraag:

Vele nieuwe broeders vragen mij om mijn wetschool. Zij vragen mij dan of ik een Hanbalie, Shaaficie, Maalikie of een Hanafie ben. Ik ben me eerlijk gezegd helemaal niet bewust van deze kwestie. Het is voldoende voor mij dat ik een moslim ben. Als ik een dilemma heb in een kwestie van mijn geloof, dan stel ik mijn vraag aan de geleerden. Wat adviseert u mij?

Antwoord:

Het is voldoende dat jij moslim bent en de Wetgeving volgt.

Wat betreft de wetscholen Hanbalie of Shaaficie, jij hoeft je daar niet aan vast te klampen. Deze geleerden hadden een hoge en bekende positie in de (Islamitische) gemeenschap. De uitspraken van deze geleerden werden vastgelegd en opgevolgd door hun aanhangers en hun volgers. En deze wetscholen waren erkend.

Hoewel zij het eens waren op gebied van cAqiedah en Tawhied, en zij op de vertakkingen van het geloof dichtbij elkaar zaten, waren sommige bewijzen onbekend voor sommigen van hen. Een geleerde gaf bijvoorbeeld een Fatwa aan de hand van zijn Idjtihaad (rechtsvinding) waar anderen zich niet aan hebben vastgehouden.

Desondanks zijn de meeste volgelingen (van een wetschool) te fanatiek geworden, waardoor zij zich vastklampen aan de uitspraak van deze geleerde, ondanks het feit dat deze tegenstrijdig is aan een bewijs. Zij hebben de bronnen (Koran en de Soennah) achterwege gelaten zodat de uitspraak (van een geleerde) overeen kan stemmen met wat zij volgen.

Wij adviseren hierbij eenieder om aaneengesloten te zijn aan de Islam. Wij adviseren eenieder ook om terug te keren naar erkende geleerden en naar de boeken van de mensen van kennis die bekend staan om hun advies ten opzichte van de Islam en de moslims als zij een moeilijkheid ondervinden in het geloof.

En Allah weet het het beste.

Sheikh cAbdoellaah ibn Djibrien (Kitaab ul-Loe’loe’ il-Maknoen, blz. 3)