cAqiedah van al-Ashcariyyah

4215

Vraag:

We horen veel over de Ashcariyyah, maar we weten niets van hen of van hun daden. Behalve dat zij de Eigenschappen van Allah misinterpreteren. Kunt u ons meer vertellen over hen?

Antwoord:

De Madhhab (stroming) van de Ashcariyyah is een Madhhab die in cAqiedah vergelijkbaar is met de Madhhab van de Maatoeridiyyah. Zij geloven echter in sommige Eigenschapen van Allah waar Ahl us-Soennah ook in geloven. Dit in tegenstelling tot de Moectazilah. Zij zijn dus met Ahl us-Soennah in sommige zaken en met de Moectazilah in andere zaken.

En ik adviseer de studenten van kennis om zich niet constant bezig te houden met opvattingen die zich tegen de Soennah verzetten. Integendeel, ik adviseer hen om de Soennah en de correcte cAqiedah te leren. Als de gelegenheid zich daarna voordoet en zij in staat zijn om inzichten te verwerven over de stromingen die zich tegen Ahl us-Soennah verzetten en in staat zijn om hen te weerleggen en de Madhhab van Ahl us-Soennah te verdedigen, dan kunnen zij dit doen. Zo niet, dan is het voldoende voor hen om de Madhhab van de Waarheid te kennen en het is daarna niet aan hen om inzichten te verkrijgen over datgene wat zich tegen deze Madhhab verzet.

Sheikh Naasir ud-Dien al-Albaanie