Cadeaus geven op ʿIed

18606

Vraag:

Is het toegestaan om mijn familieleden jaarlijks cadeaus te geven met ʿIed ul-Adha en ʿIed ul-Fitr of is dit een Bidʿah (innovatie)?

Antwoord:

Er is niets mis met het schenken van cadeaus aan je familie en verwanten met ʿIed ul-Fitr en ʿIed ul-Adha. Dit zijn dagen van vreugde en geluk waarop het juist aanbevolen is om de familiebanden te onderhouden, vriendelijkheid te tonen en uitgebreid eten en drinken te nuttigen. Het is dus geen Bidʿah, maar eerder iets wat toegestaan is en een goede gewoonte is die één van de de dingen is die ʿIed symboliseert.

En daarom is het niet toegestaan om cadeaus te geven en vreugde en blijdschap te uiten op geïnnoveerde gelegenheden die niet voorgeschreven zijn om te vieren. Zoals het vieren van Nieuwjaar, Mawlid (verjaardag van de Profeet) en de vijftiende van de maand Shaʿbaan (an-Nusf min Shaʿbaan), omdat dit deze feesten doet lijken op de dagen van ʿIed.

Sheikh Mohammed ibnoe Saalih al-ʿOethaymien heeft gezegd: “Met ʿIed wisselen mensen ook geschenken uit. Dit wil zeggen dat ze eten maken en elkaar uitnodigen om te eten. Zij komen dan bijeen en vieren het. Er is niets mis met deze gewoonte, omdat dit de dagen van ʿIed zijn. Toen Aboe Bakr het huis van de Boodschapper van Allah (vrede zij met hem) betrad en twee jonge meisjes bij hem aantrof die aan het zingen waren op de dagen van ʿIed, berispte hij hen. Maar de Profeet (vrede zij met hem) zei: “Laat hen.” En hij zei dit niet omdat het jonge meisjes waren. Hij (vrede zij met hem) zei eerder: “Laat hen, want dit zijn de dagen van ʿIed.”

Dit geeft aan dat de Islam, met zijn tolerantie en gemak, de mensen toestaat om vreugde en blijdschap te uiten op de dagen van ʿIed.

(Madjmoeʿ ul-Fataawa ibn ʿOethaymien, boekdeel 16, blz. 276)

Ook zei hij: “Het is welbekend dat er geen festiviteiten in de Islam zijn, behalve de feesten die bewezen zijn in de Sharieʿah. Namelijk ʿIed ul-Fitr, ʿIed ul-Adha en de wekelijkse ʿIed van de Djoemoeʿah (het vrijdagsgebed). Wat betreft de vijftiende van Shaʿbaan, hiervoor is geen bewijs in de Islam dat het een ʿIed is. Als het wordt beschouwd als een gelegenheid waarbij liefdadigheid wordt verspreid of cadeaus worden gegeven aan de buren, dan wordt dit als een ʿIed gezien.”

(Fataawa Noer ʿalaa ad-Darb)

En met betrekking tot moederdag zei hij: “Op deze dag is het niet toegestaan om één van de symbolen van ʿIed te introduceren. Zoals het uiten van blijdschap en geluk, het geven van geschenken, enzovoorts.”

(Madjmoeʿ ul-Fataawa ibn ʿOethaymien, boekdeel 2, blz. 301)

En Allah weet het het beste.

Islamqa.com