Hoe het cIed-gebed verricht dient te worden

8718
Vraag:
Hoe dient het cIed-gebed verricht te worden?
Antwoord:
Alle lof zij Allah en vrede en zegeningen zij met de Profeet, zijn familie en zijn metgezellen.
Het cIed-gebed is een gebed waarin de imam de mensen voorgaat. Dit gebed bevat twee gebedseenheden. De imam vangt aan met de openingstakbier, oftewel de Takbierat ul-Ihraam. Hierna dient hij de Takbier nog zes maal luid op te zeggen. Vervolgens reciteert hij soerat al-Faatihah en soerat Qaaf in de eerste gebedseenheid.
Wanneer de imam opstaat voor de tweede gebedseenheid, zegt hij zoals gebruikelijk de Takbier. Hierna zegt hij vijf maal de Takbier en begint hij met het reciteren van soerat al-Faatihah en soerat al-Qamar. De Profeet (vrede zij met hem) plachte deze twee soerahs (Qaaf en al-Qamar) te reciteren tijdens de twee cIed-gebeden.
Ook kan de imam ervoor kiezen om in de eerste gebedseenheid, na het reciteren van soerat al-Faatihah, soerat al-Aclaa te reciteren en in de tweede gebedseenheid soerat al-Ghaashiyah.
Het is aan de imam om de Soennah van de Profeet (vrede zij met hem) te doen herleven door deze soerahs te reciteren op de dagen van al-cIed. Dit zodat de moslims hier bekend mee worden en dit niet ontkennen wanneer dit zich voordoet.
Na het gebed begint de imam met de preek. Hij dient een deel van de preek te besteden aan de vrouwen, waarin hij hen herinnert aan de zaken waaraan zij zich dienen te houden en hen de zaken verbiedt waar zij afstand van moeten houden. Dit conform het voorbeeld van onze geliefde Profeet Mohammed (vrede zij met hem).
En Allah weet het beter.
Sheich Mohammed ibnoe Saalih al-cOethaymien
Al-Fataawaa al-Moehimmah, blz. 357