Te laat bij het cIed-gebed

8023

Vraag:

Wat dient een persoon te doen als hij een gedeelte van het regengebed of cIed-gebed mist. Bijvoorbeeld iemand die in de tweede Rakacah (gebedseenheid) aansluit of degene die de buiging (Roekoec) en de prosternatie (Soedjoed) in deze gebeden mist.

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

De correcte mening hierover bij de geleerden is dat iemand die aansluit het begin van zijn gebed met de imam verricht, en wat erna komt alleen verricht. Dit is de mening van ash-Shaaficie (moge Allah genadig met hem zijn) en één overlevering is verhaald van Ahmad (moge Allah genadig met hem zijn).

(Zie al-Madjmoec van an-Nawawie; boekdeel 4, blz. 420)

Het bewijs hiervoor zijn de volgende woorden van de Profeet (vrede zij met hem): “Als de Iqaamah voor het gebed wordt verricht, kom dan niet haastig. Loop daarentegen op een rustige manier. Bid dat wat je haalt en voltooi dat wat je mist.”

(al-Boekhaarie en Moeslim)

Dit betekent dat zijn gebed begint waar hij zich aansluit bij het gebed.

Hierin is geen onderscheid tussen de verplichte gebeden, het cIed-gebed, het regengebed of elk ander gebed. Als degene die achter de imam bidt een Rakacah van het cIed-gebed haalt, dan is dat in zijn geval het begin van het gebed. Nadat de imam de Tasliem (het zeggen van as-Salaamoe calaykoem) heeft verricht, staat hij op en verricht hij de tweede Rakacah en verricht vijf keer de Takbier aan het begin ervan. Want dit is in zijn geval de tweede Rakacah.

Als hij een Rakacah haalt van het regengebed, dan dient hij ook op te staan voor het verrichten van nog een Rakacah.

Als hij de prosternatie van de tweede gebedseenheid haalt of aansluit in de laatste Tashahhoed, dan dient hij op te staan en twee gebedseenheden te verrichten. En hierbij zeven Takbieraat te verrichten, of zes na de openings-Takbier, in de eerste Rakacah en vijf keer in de tweede Rakacah na de Takbier van het staan.

En Allah weet het het beste

Islamqa.com