Dient een zogende moeder op Hadj te gaan?

5389

Vraag:

Ik wil graag de Hadj verrichten. Dit wordt voor mij de eerste keer. Ik ben getrouwd en heb kleine kinderen waarvan de jongste nu vijf maanden oud is. Dit kind geef ik borstvoeding, maar zij is daarnaast wel in staat om andere voeding te krijgen. Nu is het zo dat mijn echtgenoot het mij niet toestaat om de Hadj te verrichten, omdat ik borstvoeding geef. Ik wil mijn baby ook niet meenemen uit vrees voor ziektes en de temperatuurverschillen, en ook weet ik zeker dat ze mij geheid zal bezighouden. Is het gegrond wanneer ik om deze reden dit jaar de Hadj niet verricht?

Antwoord:

Een vrouw die in deze situatie verkeert, treft geen enkele blaam wanneer zij de Hadj uitstelt tot volgend jaar. Dit omdat vele geleerden de mening erop na houden dat men niet verplicht is om de Hadj direct te verrichten, maar dat dit uitgesteld mag worden, ondanks dat de mogelijkheden er zijn om deze nu te verrichten. Daarnaast is de aanwezigheid van de vrouw nodig, zodat zij zich over haar kinderen kan ontfermen en dit is een grootse zaak. Zo heeft de Profeet (vrede zij met hem) gezegd: “De vrouw is de hoeder in de woning van haar echtgenoot en verantwoordelijk voor degene over wie zij hoedt.”

(al-Boekhaarie en Moeslim)

Deze vrouw dient dus te wachten tot volgend jaar. Moge Allah de zaken voor haar vergemakkelijken en goedheid voor haar voorbeschikken.

Sheikh Moehammad ibn Saalih al-ʿOethaymien
(Madjmoeʿ Fataawa wa Rasaa’il al-ʿOethaymien, boekdeel 21, blz.66)