Geldbesteding Hadj voor een ander

4309

Vraag:

Sommige mensen nemen geld aan om voor een persoon die ziek is of die overleden is, de Hadj te verrichten. De familie geeft dan een geldbedrag zodat de Hadj verricht kan worden. Het geldbedrag ligt rond de 3.000 á 4.000 Riyal. Hij geeft het uit aan de kosten die hij maakt voor de Hadj zoals (het betalen van) Fidyah1 en andere dingen. En de rest houdt hij voor zichzelf om zijn levensmiddelen en dergelijke zaken te kopen. Is dit voor hem wel geldig?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Als iemand aan een ander geld geeft om namens hem de Hadj te verrichten, omdat hijzelf niet in staat is om het te doen, of om de Hadj namens een overleden persoon te verrichten, dan is dit toegestaan. Zolang de aangestelde persoon de Hadj al voor zichzelf heeft verricht en dit geld kan uitgeven om namens de andere persoon de Hadj te verrichten. Wat overblijft mag hij houden. Maar als hij hem geld geeft om de Hadj te verrichten en hem vertelt om wat overblijft terug te geven, dan moet hij uitgeven aan de zaken die hij nodig heeft, en de rest aan hem teruggeven.

En Allah is de Bron van Kracht. Moge Allah Zijn Zegeningen verspreiden over onze Profeet Mohammed, en zijn familie en metgezellen.

(Fataawa al-Ladjnat ud-Daa’imah lil-Boehoeth il-cIlmiyyati wal-Iftaa’, boekdeel 11, blz. 69,70)

Permanente Commissie voor het geven van fatwa's

 

1.     Datgene wat aan Allah wordt aangeboden om een tekortkoming in de aanbidding op te heffen.