Zalf aanbrengen in staat van Ihraam

5541

Vraag:

Mag je in staat van Ihraam zalf aanbrengen aan de binnenkant van de dijen om het schuren te voorkomen? Deze zalf heeft, net zoals andere crèmes, wel een geur maar geen parfum.

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Eerder hebben we uitgelegd dat het in (staat van) Ihraam verboden is parfum te dragen of iets aan te brengen dat een geur heeft. Als de genoemde crème geen enkele geur heeft, dan is er niets op tegen deze te gebruiken.

In Fataawa Ladjnat ud-Daa’imah staat (de volgende vraag) vermeld: “Bij het verrichten van de Tawaaf en Sacyi, gedurende Hadj en cOemrah, gebruiken veel mensen zalfjes om het schuren tussen de dijen te verzachten. Aangezien het gebruik van parfum één van de zaken is die in (staat van) Ihraam verboden zijn, is het gebruik van Daktacort in dit geval toegestaan of niet? Een monster hiervan is toegevoegd.”

De Commissie antwoordde: “Er is niets tegen het gebruik van Daktacort zalf en soortgelijke zalfjes in staat van Ihraam voor Hadj en cOemrah. Dit omdat het een soort geneesmiddel is en niet een soort parfum. Het valt dus niet onder het oordeel over parfums.”

(Fataawa Ladjnat ud-Daa’imah; deel 2, boekdeel 10, blz. 157)

Op basis hiervan is het voor de pelgrim in staat van Ihraam toegestaan om op die plek zalfjes te gebruiken om het schuren te voorkomen, omdat het als preventiemiddel wordt gebruikt.

En Allah weet het het beste.

Islamqa.com