Bewusteloos. Gebeden inhalen of niet?

6088

Vraag:

Een persoon heeft een operatie ondergaan in het ziekenhuis. Hierdoor was hij voor twee dagen bewusteloos. Dient hij de gemiste gebeden in te halen?

Antwoord:

Over het bewusteloos zijn, hebben de geleerden twee uitspraken gedaan. Onder hen zijn er die zeggen dat een bewusteloze persoon hetzelfde oordeel toekomt als een krankzinnige. Op basis hiervan dient hij de gemiste gebeden dan ook niet in te halen.

Andere geleerden zijn van mening dat de bewusteloze persoon hetzelfde oordeel toekomt als een persoon die slaapt. Op het moment dat hij dus weer bij bewustzijn is, dient hij de gemiste gebeden in te halen. Zo zegt de Profeet (vrede zij met hem): “Wie zich verslaapt voor een gebed of deze vergeet, dient deze in te halen op het moment dat hij het zich herinnert. Dit is voor hem de boetedoening.”

(al-Boekhaari en Moeslim)

Dit is dan ook een erkend meningsverschil dat welbekend is bij de juristen van al-Oesoel (de fundamenten), namelijk: Is bewusteloosheid een vorm van krankzinnigheid of een vorm van slaap? Ikzelf durf hier geen standpunt in te nemen en vraag Allah om mij de inzicht te schenken in deze zaak.

Sheikh Mohammed al-Moekhtar ash-Shinqietie