De uren op vrijdag

6025

Vraag:

Wanneer begint het eerste uur op de vrijdag?

Antwoord:

De uren die de Boodschapper (vrede zij met hem) benoemde (over het gaan naar het vrijdaggebed) waren er vijf. Hij zei: “Wie in het eerste uur gaat, het is alsof hij een kameel heeft geofferd. Wie in het tweede uur gaat, het is alsof hij een koe heeft geofferd. Wie in het derde uur gaat, het is alsof hij een schaap heeft geofferd. Wie in het vierde uur gaat het is alsof hij een kip heeft geofferd. Wie in het vijfde uur gaat, het is alsof hij een ei heeft geofferd.”

(al-Boekhaarie en Moeslim)

De Profeet (vrede zij met hem) deelde de tijd in vijf delen op, vanaf de zonsopkomst tot aan de binnenkomst van de imam. Het kan zo zijn dat elk deel gelijk staat aan één uur zoals wij dat kennen. Ook kan het zijn dat dit meer of minder is aangezien het tijdsbestek (tussen de zonsopkomst en de binnenkomst van de imam) verandert. Deze vijf tijden bevinden zich dus tussen de zonsopkomst en de binnenkomst van de imam voor het gebed, beginnend vanaf de zonsopkomst.[1] Er is ook gezegd dat dit begint bij de dageraad. Maar de eerste is juister, want de tijd vóór de zonsopkomst is voor het Fadjr-gebed.

Sheikh Moehammad ibn Saalih al-ʿOethaymien
(Madjmoeʿ ul-Fataawa ibn ʿOethaymien, boekdeel 16, vraag 1260)

[1] Dit betekent dat de tijd tussen deze beide momenten in vijf delen verdeeld wordt en elk deel staat voor het ‘uur’ waarnaar verwezen wordt in de overlevering.