Een gat in de sok

25958

Vraag:

Wat is de regelgeving wanneer iemand na het gebed (korte of lange tijd daarna) pas merkt dat hij een middelgrote scheur heeft in één van zijn sokken (nadat hij voor de Woedoe' over zijn sokken heeft geveegd)? Moet hij zijn gebed opnieuw verrichten of niet?

Antwoord:

Als de scheur of het gat in de sok als klein aangemerkt kan worden en men heeft dit over het hoofd gezien, dan is zijn gebed correct. Het is voor de gelovige mannen en vrouwen echter het veiligst om voorzichtig te zijn en hun sokken vrij te houden van iedere vorm van scheur of gat. Op deze manier zijn zij extra voorzichtig wat betreft hun religie en vermijden zij meningsverschillen (die bestaan over gescheurde sokken). Deze aanpak wordt door de volgende uitspraak van de Profeet (vrede zij met hem) aangegeven: “Verlaat datgene waar je over twijfelt voor datgene waar je niet over twijfelt.”

Ook zei de Profeet (vrede zij met hem): Degene die zich verre houdt van twijfelachtige zaken, heeft zich daarmee veilig weten te stellen wat betreft zijn religie en zijn eer.”

Sheikh cAbdoel-cAziez Ibn Baaz (Fataawa al-Mar’ah)