Het gebed verrichten met schoenen aan

30961

Vraag:

Is het toegestaan om het gebed te verrichten met je schoenen aan?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Ja, het is toegestaan omdat de Profeet (vrede zij met hem) het gebed verrichtte, terwijl hij (vrede zij met hem) zijn schoenen aan had. Er is overgeleverd dat Aboe Sacied zei: "De Boodschapper van Allah (vrede zij met hem) leidde ons in het gebed terwijl hij (vrede zij met hem) zijn schoenen aan had, vervolgens deed hij ze uit (terwijl hij nog in gebed stond)en de mensen deden hun schoen toen ook uit. Toen de Boodschapper van Allah (vrede zij met hem) de Tasliem (aan het eind van het gebed) zei, zeiden zij: "O, Boodschapper van Allah, jij trok jouw schoenen uit en dus trokken wij ook onze schoenen uit." Hij (vrede zij met hem) zei: Djiibriel kwam naar mij toe en vertelde mij dat er wat vuil aan mijn schoenen zat, dus trok ik ze uit. Wanneer iemand van jullie naar de moskee komt, laat hem zijn schoenen bekijken, en als hij wat vuil op zijn schoenen ziet, laat hem dit wegvegen. En ze kunnen gereinigd worden met aarde."

(Aboe Daawoed)

Het punt wat hier gemaakt wordt, is dat het bidden met schoenen aan toegestaan is. Er staat in een overlevering: "Onderscheid je van de joden en bid met jouw slippers of schoenen aan."

(Aboe Daawoed)

Voorwaarde is wel dat de schoenen in reine staat zijn. Als er enige onreinheid (an-Nadjaasah) of vuiligheid op zit, dan moet men niet bidden met zijn schoenen aan of de moskee ermee betreden, tenzij hij er zeker van is dat ze vrij zijn van vuiligheid of onreine zaken.

En Allah weet het het beste.

Islamqa.com