Het uitstellen van het gebed wegens werk

15114
Vraag:
Vele werknemers stellen het Dhohr en cAsr gebed tot de avond uit. Hierbij geven ze als excuus dat ze te druk zijn met werk of dat hun kleding onrein of niet schoon is. Welk advies kunt u hen geven?
Antwoord:
Alle lof zij Allah.
Het is niet toegestaan voor een moslim, man of vrouw, het verplichte gebed uit te stellen tot na haar tijd. Elke moslim die toerekeningsvatbaar is, is verplicht de gebeden op tijd te verrichten.
Werk, onreine en vieze kleding zijn geen excuses om het gebed uit te stellen.
Mensen dienen gedurende de gebedstijden ontzien te worden van werk. Vervolgens dient de werknemer de onreinheid van zijn kleding weg te wassen of schone kleren aan te trekken.
Viezigheden (die niet als onrein worden aangemerkt) zijn geen belemmering voor het verrichten van het gebed, zolang deze geen doordringende geur hebben die anderen tot last kunnen zijn. Is dit wel het geval, dan dienen deze weggewassen te worden voor het gebed verricht wordt. Ook kan de persoon ervoor kiezen om schone kleren aan te trekken.
Het is toegestaan voor degene met een geldig excuus, zoals ziekte of reizen, het Dohr en cAsr gebed samen te voegen als de tijd van één van deze gebeden is aangebroken. Hetzelfde geldt voor het Maghrib en het cIshaa’-gebed. Dit is overgeleverd in de authentieke Soennah van de Profeet (vrede zij met hem).
Ook is het toegestaan gebeden samen te voegen bij zware regenval of modder, die de mensen in de weg staat (om naar de moskee te gaan).
Sheikh Ibn Baaz
(Fataawaa al-Moehimmah tatacallaq bis-Salaah, blz. 19)