Slechte adem in het gebed

15008
Vraag:
Is mijn gebed correct als ik dit verricht met een slechte adem?
Antwoord:
Wanneer een persoon het gebed verricht, dan roept hij Zijn Heer aan. Zo zegt de Profeet (vrede zij met hem): “Wanneer iemand van jullie het gebed verricht, dan roept hij zijn Heer aan.
(al-Boekhaari en Moeslim)
Hij moet dus voorbereid het gebed ingaan en zowel zijn lichaam als zijn kleding moeten schoon zijn. Daarnaast dient de plek waar het gebed verricht wordt schoon en vrij te zijn van onaangename geuren. Zo zegt Allah (interpretatie van de betekenis):
“O Kinderen van Adam, draagt jullie mooie kleding bij elk gebed...
(Soerat al-Acraaf:31)
Degene die het gebed verricht dient zich dus op te maken voor het gebed. De Profeet (vrede zij met hem) heeft gezegd: “Zou ik mijn gemeenschap niet belasten, dan had ik hen bevolen om bij elk gebed de Siwaak te gebruiken.”
(al-Boekhaari en Moeslim)
Wat betreft het gebed van iemand met slechte adem, dit is wel correct, doch afkeurenswaardig. Wanneer men het gebed gezamenlijk in de moskee verricht en de mensen of engelen last ondervinden van zijn mondgeur, dan is dit Haraam. Zo zegt de Profeet (vrede zij met hem): “Degene die knoflook heeft gegeten dient niet in de buurt van onze moskee te komen.
(al-Boekhaari en Moeslim)
Ook heeft de Profeet (vrede zij met hem) gezegd: “Degene die van deze (knoflook)struik heeft gegeten dient niet in de buurt te komen van onze moskeeën, omdat hij ons tot last is met zijn knoflookgeur.”
(Maalik)
Mijn advies is om de mond te reinigen en hier aandacht aan te geven, zelfs als dit betekent dat men genoodzaakt is hiervoor een behandeling te ondergaan. Dit om uiteindelijk het gezamenlijk gebed gewoon te kunnen bijwonen.
Islamqa.com