Soennah van al-Fadjr

41180

Vraag:

Hoe moet het gebed voor Fadjr verricht worden zodat het wordt meegerekend als één van de twaalf reguliere Soennah-gebeden. Hier in Marokko wordt er een oproep tot gebed gedaan voor het Soebh-gebed. Dan staan wij op en bidden wij het Fadjr-gebed en daarna Soebh-gebed1. Wij hopen dat u kunt uitleggen wanneer wij de twee Rakacaat van de twaalf reguliere Soennah-gebeden kunnen verrichten, met name de twee Rakacaat voor het Soebh-gebed.

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Allereerst; tot de voortreffelijkheid van de twaalf reguliere Soennah-gebeden is overgeleverd dat degene die deze regulier uitvoert, een huis gebouwd zal krijgen in het Paradijs. Dit zijn twee gebedseenheden voor het Fadjr-gebed, vier Rakacaat voor het Dhoehr-gebed en twee Rakacaat daarna. Twee Rakacaat na het Maghrib-gebed en twee Rakacaat na het cIshaa'-gebed.

Ten tweede; wat jij doet na de Adhaan (gebedsoproep) voor het Soebh-gebed en voor het verplichte gebed is Naafil (vrijwillig). Dat zijn de twee Rakacaat voor het Fadjr-gebed die de Soennah van Fadjr of Soennah van Soebh genoemd worden. Deze twee Rakacaat behoren tot de twaalf reguliere Soennah-gebeden zoals hierboven benoemd is. En het verrichten ervan behoort tot het verrichten van de Soennah-gebeden.

Islamqa.com

 

1.     Soebh en Fadjr zijn benamingen voor hetzelfde gebed. Bekijk ook onze eerdere fatwa hierover.