Alleen maar bidden in de Ramadan

8582

Vraag:

Het is ons opgevallen dat sommige moslims hun gebeden verwaarlozen gedurende de maanden van het jaar. En als de Ramadan aanbreekt haasten zij zich tot het gebed, het vasten en het reciteren van de Koran. Wat is het oordeel over het vasten in dit geval, en wat is uw advies aan hen?

Antwoord:

Hun vasten is correct, aangezien dit niet gepaard gaat met iets wat het ongeldig maakt. Echter, adviseer ik hen om Allah te vrezen met betrekking tot zichzelf. En dat zij Allah te allen tijde aanbidden zoals hun is voorgeschreven met alle bijbehorende verplichtingen. De mens weet niet wanneer de dood plotseling toeslaat. Het is mogelijk dat hij wacht op de komst van de maand Ramadan, maar dit niet meer zal kunnen meemaken. Allah, de Verhevene, heeft voor zijn dienaren geen enkele grens opgelegd, behalve de dood. Allah zegt (interpretatie van de betekenis):

“En aanbid jouw Heer, totdat het zekere (de dood) tot jou komt.”

(Soerat al-Hidjr: 99)

Dat wil zeggen totdat de dood jou komt halen. En dit is een zekerheid.

Sheikh Mohammed ibnoe Saalih al-cOethaymien (Fataawa Ramadan, Boekdeel 2, blz. 752, Fatwaa nr. 764 & Al-Fataawa Ibnul-cOethaymien, Kitaab ud-Dacwah, Boekdeel 1, blz. 187)