Slijm inslikken tijdens het vasten

28724

Vraag:

Wat is het oordeel over het inslikken van slijm tijdens het vasten? En welke definitie kan er gegeven worden aan slijm?

Antwoord:

Alle lof zij Allah, vrede en zegeningen zij met de Boodschapper van Allah, zijn familie en metgezellen.

Slijm wordt in het Arabische woordenboek gedefinieerd als een mengsel dat vrijkomt uit het lichaam. Het is een bekend iets. Er is tussen de geleerden een meningsverschil als het gaat om het inslikken ervan.

Sheikh Ibn ul-cOethaymien is van mening dat slijm het vasten niet verbreekt als men het opzettelijk inslikt. Hij zei: “Wanneer slijm niet terecht komt in de mond dan verbreekt dit het vasten niet. Dit is tevens de mening van alle wetscholen. Wanneer dit slijm in de mond terechtkomt en een persoon dit vervolgens inslikt, dan bestaan er twee uitspraken hieromtrent bij de geleerden. Sommige geleerden zeiden dat het het vasten verbreekt, omdat het onder het eten en drinken valt. Andere geleerden zijn van mening dat het het vasten niet verbreekt, omdat het valt onder speeksel. Speeksel verbreekt het vasten niet, al zou een persoon dit opsparen en vervolgens uitspugen. Zijn vasten wordt hiermee niet verbroken.”

Wanneer de geleerden van mening verschillen, dienen we terug te keren naar de Koran en de Soennah. Als wij nog twijfelen of een bepaalde zaak een aanbidding verbreekt of niet, dan is de grondslag dat het de aanbidding niet verbreekt. Gebaseerd hierop kunnen we zeggen dat het inslikken van het slijm het vasten niet verbreekt. Het belangrijkste is dat een persoon het slijm met rust laat en niet van zijn keel naar zijn mond probeert te schrapen. Als het slijm echter uit de mond komt, dan mag hij deze eruit halen wanneer hij vastende is.

Het beweren dat iets het vasten verbreekt, heeft een bewijs nodig dat afkomstig moet zijn van Allah. En Allah weet het het beste.

Islamweb.net