De gebedskalender in Ramadan

10289

Vraag:

Tijdens de maand Ramadan ontstaan er meningsverschillen tussen de Imams van de moskeeën over het begin van de tijd voor al-Fadjr. De tijden die in hun gebedskalenders zijn opgenomen, zijn vervaardigd door de geleerden van de astronomie. Sommige Imams volgen deze gebedskalender echter niet. Vooral als het om het tijdstip van al-Fadjr gaat. Zij vertragen dan de Adhaan voor al-Fadjr met gemiddeld meer dan vijftien minuten dan op de kalender vermeld staat, met als reden dat al-Fadjr niet gezien kan worden door de elektrische verlichtingen. Wat is uw advies voor deze mensen?

Antwoord:

Er bestaat geen twijfel over het feit dat de geleerden van de astronomie kennis hebben van astronomie. Maar Allah, de Verhevene, zegt (interpretatie van de betekenis):

“En eet en drink tot de witte draad (licht van de zonsopkomst) en de zwarte draad (van het duister) voor jullie te onderscheiden zijn tijdens al-Fadjr (ochtendschemering).”

(Soerat al-Baqarah: 187)

Dus zolang al-Fadjr nog niet zichtbaar is kan men gewoon eten en drinken. Het probleem ontstaat echter voor degenen die wonen in een stad of dorp waar elektriciteitsvoorziening is. Zij zijn vanwege de verlichtingen niet in staat om te bepalen wanneer al-Fadjr voor het eerst zijn intrede doet. Daarom moet men voorzichtig zijn. Wanneer het al-Fadjr is volgens de kalender, dan moet men stoppen met eten en drinken.

Aan de andere kant moeten zij ook voorzichtig zijn met het gebed. Dit houdt in dat zij zich niet moeten haasten om te bidden (volgens het aangegeven tijdstip op de kalender). Het is beter om te wachten.

En alle lof behoort toe aan Allah. Het wachten op het gebed, om er zo zeker van te zijn dat het gebed is ingegaan, is niet hetzelfde als het gebed uitstellen. Men dient hierbij dus voorzichtig te handelen.

Als het gaat om het vasten, dan zeggen we wees voorzichtig en begin met het vasten volgens het aangegeven tijdstip op de kalender. En wat betreft het bidden, wees voorzichtig en stel het gebed uit, totdat je zeker weet dat al-Fadjr is ingegaan.

Sheikh Mohammed ibnoe Saalih al-cOethaymien www.ibnothaimeen.com