Per ongeluk gedronken en vasten verbroken. Wat nu?

32144

Vraag:

Na Soehoer ben ik gaan slapen. Ik werd schreeuwend wakker door een nachtmerrie. Hierop bracht mijn moeder mij wat water dat ik opdronk. Ik was vergeten dat ik vastte. Daarna ben ik weer gaan slapen. Toen ik wakker werd, wilde ik mijn vasten voltooien. Mijn moeder zei echter: “Je hebt je vasten verbroken toen je iets dronk.” Zij heeft mij mijn vasten laten verbreken. Wordt dit gezien als het moedwillig verbreken van het vasten? Hou er alstublieft rekening mee dat ik de dag later heb ingehaald. Ik wil graag weten wat mijn boetedoening is. Ik ben een vrouw en mijn vader zorgt voor me, omdat ik nog jong ben. Wat moet ik doen?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Als een vastende gedurende de dag in de Ramadan per ongeluk eet of drinkt (omdat hij vergat dat hij vastte), dan is zijn vasten nog steeds geldig en hoeft hij de dag niet in te halen, noch een boetedoening te verrichten.

Het feit dat je per ongeluk water dronk, heeft geen invloed op je vasten. Je had dus de vastendag moeten voltooien. Als jij je vasten hebt verbroken door wat je moeder je heeft verteld en je de dag hebt ingehaald, dan heb je gedaan wat van je verwacht wordt. Je hoeft geen boetedoening te verrichten, omdat boetedoening slechts geëist wordt van degene die het vasten gedurende de dag in de Ramadan verbreekt door het hebben van gemeenschap.

En Allah weet het het beste.

Islamqa.com