Vasten verbreken in het vliegtuig

5477

Vraag:

Wanneer dient een persoon in het vliegtuig zijn vasten te verbreken?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Wanneer de zon ondergaat verbreekt iemand zijn vasten op de grond. Als daarna het vliegtuig opstijgt en hij de zon weer ziet, dan hoeft diegene zich niet nog eens te onthouden van eten en drinken. Hij heeft zijn vasten immers al voltooid en er is geen reden om de daad van aanbidding daarna nog eens te herhalen.

Als het vliegtuig vóór zonsondergang opstijgt en hij zijn dag vasten compleet wilt voltooien tijdens het reizen, dan dient hij zijn vasten niet te verbreken totdat de zon onder is op de plaats waar hij zich in de lucht bevindt. Het is voor de piloot niet toegestaan het vliegtuig naar een hoogte te brengen waar de zon niet gezien kan worden, zodat de mensen hun vasten sneller kunnen verbreken. Dit is een vorm van bedrog. Echter, als hij om een geldige technische reden daalt en de schijf van de zon  verdwijnt, dan dient hij zijn vasten te verbreken.

(Fatwa van Sheikh Ibn Baaz;
zie het boekje: Sabcoena Mas'alatoen fisSiyaam)

De Permanente Commissie zei: “Als een vastende zich aan boord van een vliegtuig bevindt en middels een klok of telefoon erachter komt dat een dichtbijzijnde stad het vasten heeft verbroken, maar hijzelf de zon ziet vanwege de hoogte waar het vliegtuig zich bevindt, dan is het niet toegestaan het vasten te verbreken. Allah zegt namelijk (interpretatie van de betekenis):

“Voltooi vervolgens het vasten tot aan het vallen van de avond (d.w.z. tot aan zonsondergang).”

(Soerat al-Baqarah: 187)

En dit geldt niet voor hem als hij de zon kan zien.

Maar als hij zijn vasten in die stad heeft verbroken nadat de dag was geëindigd en het vliegtuig vervolgens opsteeg en hij de zon ziet, dan mag hij gewoon blijven eten. Hij viel immers onder de regels voor degenen van die stad waar vandaan hij is vertrokken. Daar eindigde de dag terwijl hij daar nog was.”

In een andere fatwa zegt de Permanente Commissie: “Als een vastende zich gedurende de dag in de Ramadan in een vliegtuig bevindt en hij zijn vasten wilt voltooien tot aan de nacht, dan is het voor hem niet toegestaan om zijn vasten te verbreken totdat de zon onder is.”

(Fataawa al-Ladjnat ud-Daa’imah; boekdeel 10, blz. 136-137)

En Allah weet het het beste.

Islamqa.com