Het gebed missen door uitgebreid ontvasten

5123

Vraag:

Sommige moslims overdrijven in het verbreken van het vasten (na het eten van dadels komt de soep, dan het sap, enzovoorts), waardoor zij het Maghrib gebed in de moskee missen. Wat is uw advies met betrekking tot dit gedrag?

Antwoord:

Als de maaltijd voor een persoon wordt opgediend zonder dat het zijn eigen bedoeling was om het gezamenlijke gebed te missen, dan kan hij gewoon eten en drinken, zelfs als hij daardoor het gezamenlijke gebed mist. Dit baserend op de uitspraak van de Profeet (vrede zij met hem): “Als de maaltijd is opgediend en het gebed vangt aan, begin (dan) met de maaltijd.”

(al-Boekhaarie)

Het bewust opdienen van een groot deel van het voedsel om zo het gezamenlijke gebed te missen, is wel een verkeerde handeling en getuigt van onjuist gedrag. Schept een moslim zonder voorbedachten rade (te)veel op, dan is daar niks mis mee en verdient hij alsnog de grote beloning (voor het opvolgen van bovengenoemde overlevering).

De Soennah is echter wel wat verhaald is over de Profeet (vrede zij met hem): “…Dat hij (vrede zij met hem) gewoon was om, vóórdat hij ging bidden, het vasten te verbreken met verse dadels. Als er geen verse dadels waren, dan met gedroogde dadels. En als er geen gedroogde dadels waren, nam hij een paar slokjes water.”

(at-Tirmidhie en Hasan verklaard door al-Albaanie)

Sheikh Mohammed Saalih al-Moenadjjid
Islamqa.com