Witr in combinatie met Tahadjjoed

7510

Vraag:

Ik ben een moslimvrouw die de Taraawieh gebeden verricht. Meestal ga ik niet naar de moskee voor de gebeden en mijn jongere broertje ook niet. In de moskee waar wij bidden, bidt de Imam ook het Witr gebed. Ik word wakker in de nacht om Tahadjjoed te bidden en de Koran te lezen. Na het Witr gebed kan ik geen Tahadjjoed meer verrichten. Wat is de beste optie voor mij? Is het beter als ik naar het Taraawieh gebed ga, zodat mijn jongere broertje ook gaat? Of is het beter als ik thuis blijf en in de nacht bid? Waar haal ik de meeste beloning uit?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Naar de moskee gaan om het Taraawieh gebed bij te wonen in gezamenlijkheid en je moslim zusters daar te ontmoeten zijn allemaal goede zaken, alle lof zij Allah. Het feit dat jij jouw broertje helpt om dit te doen is ook een goede daad die je hieraan kunt toevoegen. Je kunt dit ook combineren met het verrichten van Tahadjjoed aan het einde van de nacht. Het één sluit het ander niet uit. Je kunt deze goede daden goed combineren met elkaar, door één van de volgende dingen te doen:

1.Bid het Witr gebed met de Imam en als je daarna Tahadjjoed kunt verrichten, bid dan wat Allah voor jou bepaald heeft, twee per twee Rakacaat, zonder het Witr gebed te herhalen. Omdat je het Witr gebed namelijk niet tweemaal kunt verrichten.

2. Stel het Witr gebed uit tot aan het einde van de nacht. Als de Imam de Salaam zegt aan het einde van het Witr gebed, zeg dan niet de Salaam met hem, maar sta op en verricht één Rakacah extra, zodat je het Witr gebed kunt bidden aan het einde van de nacht.

Sheikh ibn Baaz werd de volgende vraag gesteld: “Wanneer sommige mensen het Witr gebed verrichten met de Imam en de Imam de Salaam zegt, staan zij op en bidden zij nog een Rakacah zodat zij Witr aan het einde van de nacht kunnen bidden. Wat is de regelgeving hierover? Wordt dit gezien als het voltooien van het gebed met de Imam?”

Hij antwoordde: “Het is ons niet bekend dat hier iets mis mee is. De geleerden hebben gezegd dat hier niets mis mee is, want zo kan men Witr aan het einde van de nacht bidden. Het is nog steeds zo dat hij met de Imam heeft gebeden tot het einde, omdat hij het gebed met hem heeft bijgewoond totdat hij klaar was, en daarna pas een extra Rakacah heeft gebeden met een legitieme reden (namelijk zodat hij Witr aan het einde van de nacht kan bidden). Hier is niets mis mee, en dit betekent niet dat hij niet met de Imam is blijven bidden tot het eind, hij bleef juist met de Imam tot het einde van het gebed, maar eindige vervolgens niet met hem, en stelde dit een beetje uit.”

(MadjmoecFataawa Ibn Baaz, boekdeel 11, blz. 312)

Sheikh ibn Djibrien werd een soortgelijke vraag gesteld en hij antwoordde:

“Het is beter voor een persoon die achter de Imam bidt, om de Imam te volgen tot hij Taraawieh en Witr heeft gebeden, zodat hij met de Imam heeft gebeden totdat hij klaar is, en de beloning voor de hele nacht in gebed staan voor hem zal worden opgeschreven. Dit is wat Imam Ahmad en andere geleerden deden. Als een persoon Witr bidt met de Imam en met hem het gebed voltooit, dan is het op basis hiervan niet nodig om het Witr gebed nog een keer te bidden aan het einde van de nacht. Als hij wakker wordt dan mag zoveel gebeden verrichten als wat Allah voor hem bepaald heeft, twee Rakacaat per keer. En hij dient het Witr gebed niet te herhalen omdat je niet twee maal Witr op een nacht kunt bidden. Sommige geleerden prefereerden het om het Witr gebed met de Imam te bidden en vervolgens een extra Rakacah hieraan toe te voegen, door op te staan als de Imam de Salaam zegt. Vervolgens bidden ze dan het Witr gebed na de Tahadjjoed. Dit, omdat de Profeet (vrede zij met hem) zei: Als iemand van jullie vreest dat de ochtend aanbreekt, laat hem dan één Rakacah bidden als Witr.” En hij (vrede zij met hem) zei: “Laat het laatste gebed van jullie in de nacht Witr zijn.”

(Fataawa Ramadaan, blz.826)

De Zittende comité heeft ook een fatwa uitgevaardigd waarin staat dat de tweede optie goed is.

(Fataawa al-Ladjnat ud-Daa'imah, boekdeel 7, blz.207)

En Allah weet het beste.

Islamqa.com