Al-Ictikaaf in een ruimte in de moskee

4154

Vraag:

Is het toegestaan om al-Ictikaaf (het zich terugtrekken in de moskee gedurende de laatste tien dagen van de Ramadan) te verrichten in een kamer die zich binnen de moskee bevindt?

Antwoord:

Dat hangt ervan af. Degene die de woorden van de Foeqahaa’ (islamitische juristen) in het algemeen bestudeert, zal zeggen dat het deel uitmaakt van de moskee. Zij zeggen namelijk dat de ruimte die wordt omsloten door de muren van de moskee, onderdeel is van de moskee.

Maar degene die meent dat het niet gebouwd is als een onderdeel van de moskee en dat het een ruimte is die bedoeld is voor (bijv.) de imam, zal het zien zoals de huizen van de Boodschapper (vrede zij met hem). Omdat de huizen van de Boodschapper deuren hadden die zich openden naar de moskee. Maar ondanks dat waren het huizen en hij (vrede zij met hem) ging hier niet naar toe gedurende de Ictikaaf. Degene die dus de Ictikaaf wil verrichten, zou dit voor alle zekerheid niet moeten doen in een kamer binnen de moskee.

Maar tegenwoordig is het de gewoonte van de mensen om de kamers die zich in de moskeeën bevinden te beschouwen als onderdeel van de moskee.

Sheikh Mohammed ibnoe Saalih al-cOethaymien