Downsyndroom en vasten

5950

Vraag:

Ik heb een zus die het Downsyndroom heeft. Zij heeft begin dit jaar de puberteit bereikt en kan niet vasten. Dienen wij voor haar Fidyah (het voeden van een arme) te betalen, of iets anders? En hoeveel bedraagt dit?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Ten eerste:

Het Downsyndrom is een aangeboren aandoening (bij kinderen) en omvat vertragingen bij de ontwikkelingen van het verstand en lichamelijke groei. De zichtbare tekenen van het Downsyndroom zijn o.a. een frons in de oogleden, korte nek en handen en een slechte spierspanning.

Ten tweede:

Voor de verplichtstelling van het vasten is het hebben van gezond verstand één van de voorwaarden. Dit is zo vanwege de woorden van de Profeet (vrede zij met hem): “…de Pen is opgeheven voor drie (mensen): voor de krankzinnige persoon wiens verstand ontregeld is totdat hij weer bij bewustzijn is of ontwaakt, voor de slapende totdat hij wakker wordt en voor het kind totdat hij puber wordt.”

(Aboe Dawoed, Sahieh verklaard door al-Albaanie in Sahieh Abie Dawoed)

Als jouw zus in zo’n mate wordt beïnvloed door een verstandelijke beperking dat zij niet het niveau van onderscheiding (d.w.z. het vermogen om ‘schadelijke’ gevolgen van je daden in te schatten) bereikt en de voorschriften van de Islam niet begrijpt, dan is zij niet verplicht om te vasten of om het vasten in te halen. Je hoeft ook geen Fidyah voor haar te betalen, want zij is in eerste instantie niet verantwoordelijk (voor haar daden).

Sheikh ibn ul-cOethaymien zei in as-Sharh ul-Moemtic: “Eenieder die geen gezond verstand heeft, is niet toerekeningsvatbaar. Geen van de verplichtingen van de Islam zijn verplicht voor diegene, zoals het gebed, het vasten en het voeden van armen i.p.v. het vasten (Fidyah). Met andere woorden, niks wordt hem verplicht gesteld. Uitzondering hierop zijn de financiële verplichtingen (d.w.z. het betalen van de Zakaat).”

(ash-Sharh ul-Moemtic, boekdeel 6, blz. 324)

En Allah weet het beste.

Islamqa.com