Sadaqah in de Ramadan

17057

Vraag:

Wat is de waarde van Sadaqah (liefdadigheid) tijdens de Ramadan?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Het uitgeven van Sadaqah in de maand Ramadan is vele malen beter dan Sadaqah op een ander moment. De Profeet (vrede zij met hem) heeft de maand Ramadan namelijk de maand van het helpen van anderen genoemd. Zo was ook hij het meest vrijgevig in de maand Ramadan. Als Djibriel hem bezocht was hij vrijgeviger dan de ‘gezonden vruchtbare wind’.

Hij (vrede zij met hem) heeft ook gezegd: “Degene die een vastende voedt bij het verbreken van het vasten, zijn zonden worden hierdoor vergeven. Hij zal worden gered van het Vuur en zijn beloning is evenveel als die van degene die vast zonder dat er iets van de beloning van de vastende af gaat.”

(at-Thirmidhie, Ibn Maadjah, ad-Daarimie)

Dit is het bewijs dat het aanbevolen is om Sadaqah uit te geven in de maand Ramadan. In het bijzonder is Ramadan de maand van vasten. De behoeftigen zijn hongerig en dorstig in deze maand door gebrek aan middelen. Dus als de weldoeners hen helpen in deze maand, dan zal dat een bijdrage voor hen zijn op de Weg van gehoorzaamheid aan Allah.

Voeg daaraan toe dat de beloning van aanbidding in het algemeen vermenigvuldigd wordt tijdens de aanbevolen tijden en plaatsen. De beloning wordt vermenigvuldigd vanwege het eervolle moment waarop het verricht wordt en daarnaast ook vanwege de eervolle plek waar het verricht wordt. Zoals het geval is in de moskee van Mekka en Medina. De beloning voor het gebed in de heilige moskee van Mekka is beter dan honderdduizend gebeden ergens anders. En het gebed in de moskee van de Profeet in Medina is beter dan duizend gebeden ergens anders.

Ditzelfde geldt voor eervolle tijden als deze waarin de beloningen worden vermenigvuldigd. De meest geweldige tijd is de maand Ramadan. Allah heeft deze maand tot een tijd gemaakt waarin goede zaken en aanbiddingen worden verricht en waarin mensen kunnen stijgen in rang.

Sheikh Saalih ibn Fawzaan al-Fawzaan