Vasten in extreem warme gebieden

4638

Vraag:

In de Sahara gebieden kan de maand Ramadan in de zomer vallen, en het is dan moeilijk en zelfs onmogelijk voor de inwoners om te vasten. Dit zal gedurende een aantal jaren zo zijn. Hoe dienen deze mensen te vasten?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Wanneer de maand Ramadan begint is iedere moslim die verantwoordelijk is, niet reist en in goede staat van gezondheid verkeert, verplicht om te vasten. Allah, de Verhevene, zegt (interpretatie van de betekenis):

“…Wie van jullie dan de maand meemaakt, laat hem dan vasten. En wie ziek of op reis is, (diegene dient) dan hetzelfde aantal op andere dagen (in te halen)…”

(Soerat al-Baqarah: 185)

Het vasten is dus verplicht, zelfs op momenten waarop het warm is, omdat het vasten van de maand Ramadan één van de pilaren van de Islam is. Als een persoon vast en aan intense dorst lijdt en bang is dat hij komt te overlijden, dan mag hij het vasten verbreken en net genoeg drinken om in leven te blijven. Hij moet zich daarna onthouden van het eten en drinken, en die dag op een ander moment inhalen. En Allah weet het beste.

En Allah is de Bron van Kracht. Moge Allah vrede en zegeningen verspreiden over onze Profeet Mohammed, en zijn familie en metgezellen.

Permanente Commissie voor het geven van Fataawa
(Fataawa al-Ladjnat ud-Daa’imah, boekdeel 2,  9/145)