Vraag:
Is het een voorwaarde dat iemand eerst zijn stad verlaat en zijn middelen voor vertrek voorbereidt om op reis te gaan, voordat hij zijn vasten mag verbreken?
Antwoord:
Hier bestaan twee uitspraken over die overgeleverd zijn door de vrome voorgangers. Sommige geleerden zijn van mening dat het toegestaan is om het vasten te verbreken als hij zijn voorbereidingen heeft getroffen voor de reis en hij niets meer hoeft te doen voor vertrek. Zij verhalen dat dit is wat Anas gewoon was te doen. Maar als je het volgende vers bestudeert (interpretatie van de betekenis):
“Maar degene die dan van jullie ziek is, of op reis, dient op andere dagen het vasten in te halen.”
(Soerat al-Baqarah: 184)
Dan zie je dat deze uitspraak niet correct is. Dit omdat hij op dat moment (nadat hij klaar is met het treffen van de voorbereidingen) nog niet op reis is. Op dit punt is hij nog steeds een ingezetene. Op basis daarvan is het niet toegestaan voor hem om zijn vasten te verbreken, totdat hij de stad heeft verlaten. Voordat hij dus vertrekt kan hij zijn vasten niet verbreken, omdat hij niet daadwerkelijk aan het reizen is.
De correcte mening is dat hij zijn vasten niet zou moeten verbreken, totdat hij zijn woonplaats heeft verlaten. Daarom is het ook niet toegestaan om de gebeden in te korten totdat hij de stad heeft verlaten. En zo is het dus ook niet toegestaan om het vasten te verbreken totdat hij zijn woonplaats heeft verlaten.
Sheikh Mohammed ibnoe Saalih al-cOethaymien (Sharh ul-Moemtic,boekdeel 6, blz. 346)