Wanneer moet een reiziger vasten?

10128

Vraag:

Een man die reizende was, ving samen met de inwoners van het land waar hij zich op dat moment bevond aan met het vasten. Toen keerde hij na twee dagen terug naar zijn thuisland. Bij terugkomst kwam hij erachter dat hij één dag voorliep met het vasten op zijn landgenoten. Hoe moet het verder met zijn vasten?

Vraag ontvangen op 28 september 2004

Antwoord:

Alle lof zij Allah en vrede en zegeningen zij met Zijn Boodschapper.

Als een persoon zich in een land bevindt waar de inwoners zijn begonnen met vasten dan is hij verplicht om mee te doen. Dit omdat het vasten verplicht is voor eenieder die zich op dat moment in het land bevindt. Dit op basis van de uitspraak van de Profeet (vrede zij met hem): “Het vasten begint wanneer jullie daarmee beginnen. En het eindigen met het vasten vindt plaats op het moment dat jullie eindigen met het vasten. En het offeren vindt plaats wanneer jullie offeren.” (Aboe Daawoed)

Stel je voor dat hij zich verplaatst van een land waar hij reeds is begonnen samen met de inwoners met het vasten naar een ander land dan dient hij zich, wat betreft het vasten, te houden aan het land waar hij naartoe is vertrokken. Als zij dan eerder het vasten beëindigen, dan doet hij dit ook.

Heeft hij hierdoor echter minder dan negenentwintig dagen gevast dan is hij wel verplicht om datgene onder de negenentwintig dagen in te halen. Dit omdat een Islamitische maand niet uit minder dan negenentwintig dagen bestaat.

En Allah weet het beter.

Permanente commissie voor het geven van Fataawa, bestaande uit:

Zijne Eminentie sheich Bin Baaz Zijne Eminentie sheich cAbdur Razzaak cAfiefi Zijne Eminentie sheich cAbdullah ibnoe Qacoed Zijne Eminentie sheich cAbdullah ibnoe Ghadyaan