Verbreekt het dragen van lippenstift het vasten?

29531

Vraag:

Wat is het oordeel over het dragen van lippenstift overdag in de Ramadan? Verbreekt dit het vasten? Neem in overweging dat sommige lippenstiften een smaak hebben en andere niet. Sommige types zijn droog en andere vochtig.

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Alle soorten bereidingen die op de buitenkant van het lichaam worden aangebracht verbreken het vasten niet, behalve als ze door de vastende worden doorgeslikt. Ook niet wanneer deze door de huid worden opgenomen of ze nu bedoeld zijn voor een behandeling, bevochtiging, schoonheid of iets anders.

Het enkele feit dat het een smaak heeft, heeft geen invloed op het vasten zolang men het niet doorslikt.

Sheikh Ibn Baaz (moge Allah genadig met hem zijn) werd gevraagd: “Wat is het oordeel over vrouwen die Koehl (een soort oogpotlood) en cosmetica gebruiken gedurende de dag in de Ramadan? Verbreken deze zaken het vasten of niet?”

Hij antwoordde: “Koehl verbreekt het vasten voor mannen en vrouwen niet. Dit volgens de meest correcte mening onder de geleerden. Maar als men vast, dan is het beter te gebruiken gedurende de nacht. Hetzelfde geldt voor zeep, crèmes, e.d. die bedoeld zijn het gezicht te verfraaien en op de huid worden aangebracht. Ook henna, make-up en het soortgelijke. Er is niets op tegen deze te gebruiken als iemand vast. Maar make-up dient niet gebruikt te worden als het schade veroorzaakt aan het gezicht. En Allah is de Bron van kracht.”

(Madjmoecul-Fataawa, boekdeel 15, blz. 260)

Sheikh Ibn ul-cOethaymien (moge Allah genadig met hem zijn) werd gevraagd over het oordeel over een vastende die een zalf gebruikt om droge lippen te behandelen.

Hij antwoordde: “Er is niets op tegen dat een persoon zalf gebruikt om zijn lippen of neus te bevochtigen of deze bevochtigt met water, een stuk stof of iets anders. Maar hij dient te voorkomen dat iets zijn keel bereikt. Als iets de keel bereikt zonder hiertoe de intentie te hebben, dan rust er geen zonde op hem. Net zoals hij zijn mond reinigt en er per ongeluk wat water zijn keel bereikt, dit zijn vasten niet verbreekt.”

(Madjmoecul-Fataawa, boekdeel 19, blz. 224)

Sheikh Ibn Djibrien (moge Allah genadig met hem zijn) zegt: “Er is niets op tegen crèmes op het lichaam aan te brengen als men vast als hiervoor een aanleiding is, omdat de crème slechts het oppervlakte van de huid bereikt en het lichaam niet binnendringt. Ook al wordt het door de poriën geabsorbeerd. Dat wordt niet beschouwd als het verbreken van het vasten.”

(Fataawa cOelamaa’ ul-Balad il-Haraam, blz. 201)

En Allah weet het het beste.

Islamqa.com