De gebedstijden verschillen tussen moskeeën

35060

Vraag:

Ik woon in Nederland en er zijn twee moskeeën in de stad waarin ik verblijf. Beide moskeeën hebben verschillende tijden voor de oproep van het gebed, naast de tijden die op het internet te vinden zijn. Welke tijden moeten wij volgen?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

De tijden voor het gebed zijn duidelijk uitgelegd in de islamitische teksten, en zijn gebaseerd op de zaken die zichtbaar zijn en begrepen kunnen worden door iedereen met een beetje verstand.

De tijd voor Fadjr begint bij het aanbreken van de ware dageraad. Dat is wanneer het licht zich over de gehele breedte van de horizon verspreidt. De tijd voor Dohr begint wanneer de zon zich verplaatst vanuit het midden van de hemel. De tijd voor cAsr begint wanneer de schaduw van een voorwerp net zo lang is als het voorwerp zelf, totdat de lengte van de schaduw twee keer zo lang is als het voorwerp zelf.

De tijd voor Maghreb begint wanneer de schijf van de zon volledig onder de horizon verdwijnt. Imam an-Nawawie zei: “Het gaat om het moment dat de schijf volledig verdwijnt. Nadat het volledig verdwenen is, maken de resterende stralen niets uit. De tijd voor het gebed is dan juist aangebroken, zelfs wanneer de stralen nog steeds aanwezig zijn.”

(al-Madjmoec, boekdeel 4, blz. 169)

Sheikh ul-Islaam ibn Taymiyyah heeft gezegd: “Op dat moment kan de vastende persoon zijn vasten verbreken en eindigt het moment waarop het niet toegestaan is om te bidden1. En wat er overblijft van rood licht aan de horizon, heeft geen effect op één of ander oordeel.”

En de tijd voor cIshaa’ begint wanneer de rode gloed van de horizon verdwijnt.

Je moet er alles aan doen om de tekenen te herkennen en daarnaar te handelen. Als dat te moeilijk is voor jou, dan is er niets op tegen wanneer jij één van de moskeeën volgt. Op voorwaarde dat jij vertrouwen hebt in de religieuze toewijding en oprechtheid van de mensen die de moskee leiden.

En Allah weet het beste.

Islamqa.com

  1. Tussen al-cAsr en al-Maghrib is het niet toegestaan om te bidden, behalve als dit gebed een specifieke reden heeft, zoals het gebed ter begroeting van de moskee.