Drinken in drie slokken

12279

Vraag:

Is het aangeraden om in drie slokken te drinken?

Antwoord:

Het is overgeleverd in de Soennah dat het aangeraden is om in drie slokken te drinken. Het maakt hierbij niet uit of men drinkt voor, tijdens of na het eten.

Anas ibn Maalik (moge Allah tevreden met hem zijn) heeft gezegd: “De Profeet was gewoon om driemaal te ademen tijdens het drinken en dan te zeggen: “Het is meer dorstlessend, gezonder en werkt genezend.”

(Sahieh Moeslim)

Imam Ibn ul-Qayyim heeft gezegd: “Ademen tijdens het drinken betekent dat men de beker bij zijn mond weghaalt, buiten de beker ademt en dan weer verder gaat met drinken.”

(Zaad ul-Macaad blz. 210)

Drinken op deze manier kent talloze voordelen en wijsheden. De Profeet heeft hierop gewezen middels zijn woorden: “Het is meer dorstlessend, gezonder en werkt genezend.”

Meer dorstlessend houdt in dat het vocht beter door het lichaam wordt opgenomen.

Gezonder betekent dat het beter is voor een persoon.

Dat het genezend werkt houdt in dat het hevige dorst tegengaat en de ziektes die daarmee gepaard gaan geneest. Dit komt doordat het gedoseerd de maag binnenkomt. De tweede slok lest de dorst die de eerste slok niet kon lessen en de derde slok lest de dorst die de tweede slok niet kon lessen.

Er is ook gezegd dat de genezende werking betekent dat men gevrijwaard is van de schade en ziektes die gepaard gaan met het drinken in één slok.

(Sharh Sahieh Moeslim van imam an-Nawawie)

Imam Ibn ul-Qayyim heeft ook gezegd: “Één van de gevaren die gepaard gaan met het drinken in één slok, is het gevaar voor verstikking. De slokdarm kan namelijk blokkeren door de hoeveelheid vocht die er doorheen stroomt. Maar als iemand rustig ademt en dan drinkt, dan stelt hij zich niet bloot aan dit gevaar.”

(Zaad ul-Macaad blz. 231)

Gebaseerd op een Fatwa van Islamqa.com