Energiedrank

2037

Vraag:

Ik kom uit Irak. Wij hebben een probleem met een drank dat ‘Tiger’ genoemd wordt (op het blikje staat een afbeelding van een tijger). Sommige zeggen dat het verboden is omdat het stimulerende middelen bevat. Weer anderen zeggen dat het toegestaan is om te drinken. Kunt u hier alstublieft duidelijkheid verschaffen over het oordeel van het drinken ervan? Moge Allah u belonen.

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Na het bestuderen van een aantal medische rapporten en artikelen en de uitkomsten van onderzoek, kunnen we niet met zekerheid zeggen dat deze drankjes schadelijk zijn of niet. Of over welke hoeveelheid schadelijk is of voor welke categorie mensen. Deze drankjes vergen verder onderzoek om hun daadwerkelijke effect op mensen vast te stellen.

Echter in het licht van wat wij hierover gelezen hebben, waarschuwen de meeste auteurs hiervoor en twijfelen zij of ze gezond zijn. Veel artsen adviseren dat het belangrijk is om zonder deze drankjes te doen en om andere gezonde zaken daarvoor in de plaats te stellen zoals beweging, gezond eten, genoeg slaap en ga zo meer.

De waarschuwing is nog ernstiger voor degene met hartproblemen, een hoge bloeddruk of de jongeren (onder de 16 jaar).

We dienen in ogenschouw te nemen dat er honderden soorten van dit soort drankjes zijn die variëren in inhoud. Daardoor is het gecompliceerd deze te onderzoeken. Dit omdat wat van toepassing is op het ene drankje, niet van toepassing hoeft te zijn op het andere drankje, etc.

Totdat er meer onderzoek is die de ware aard toont van deze drankjes kunnen wij geen oordeel geven of deze toegestaan of verboden zijn.

Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen met betrekking tot je gezondheid en luisteren naar de waarschuwingen van veel artsen dan is dat beter.

En Allah weet het het beste.

Islamqa.com