Mag ik voedsel eten waar gelatine in zit?

96205
Vraag:
Wat is het oordeel over voedsel waarin gelatine zit?
Antwoord:
Alle lof zij Allah.
Vlees dat niet ritueel is geslacht of geslacht is door een persoon die Islamitisch gezien niet mag slachten wordt gerekend tot dood vlees. Het eten van dit vlees is dan ook niet toegestaan. Wanneer een vuuraanbidder een koe zou slachten – al zou hij dit in de naam van Allah doen en het bloed zou vloeien – dan is het alsnog verboden. Ook als een moslim een koe zou slachten, maar dit niet volgens de religieuze richtlijnen doet, dan is het vlees ook verboden om te eten.
Wanneer een gedeelte van dit (verboden) vlees verwerkt wordt in ander voedsel, dan zijn er twee mogelijkheden. De sporen van dit (verboden) vlees zijn terug te vinden in de geur, kleur en smaak van het product. In dit geval is dit verboden om te eten.
Is dit niet het geval, dan is hier niets op tegen. De metgezellen waren namelijk gewoon om kaas1 te eten dat afkomstig was van de Maadjoes (vuuraanbidders), terwijl hun vlees Islamitisch gezien verboden is. Als het dus om een kleine hoeveelheid gaat die niet traceerbaar is (in geur, kleur en/of smaak), dan heeft het geen gevolgen voor het voedsel zelf.
Sheikh Mohammed ibnoe Saalih al-cOethaymien
(Liqaa’aat ul-Baab il-Maftoeh)
1. Kaas bevat dierlijke producten, zoals stremsel. (red.)