De vader bij de voornaam noemen

7485

Vraag:

Kan het kwaad als een kind zijn vader bij zijn naam of bijnaam noemt?

Antwoord:

Daar zit geen kwaad in. Ik bedoel hiermee dat het geen kwaad kan dat een kind zijn vader bij zijn naam of bijnaam noemt, zolang zijn vader dat niet afkeurt. Maar wanneer zijn vader het wel afkeurt of als het in strijd is met de gewoontes van de mensen, dan moet het kind het niet doen. Het is namelijk mogelijk dat de vader dit niet afkeurt, maar dat het de gewoonte is dat de vader niet bij zijn naam of bijnaam wordt genoemd. In dit geval zeggen we dus, noem je vader niet bij zijn naam of bijnaam in het bijzijn van de mensen, omdat zij dit beschouwen als minachting.

Ik vermoed dat als jij je vader in het bijzijn van de mensen op de marktplaats aanroept bij zijn naam, dat de mensen jou dan zullen berispen. Dus als hij zich onder de mensen bevindt, noem hem (de vader) dan niet bij zijn naam of bijnaam. Zelfs niet als hij hier geen moeite mee heeft, omdat de mensen dit zullen beschouwen als een gebrek aan respect en vernedering voor jouw vader.

Ik heb zelfs gehoord dat een man zei: “Bij Allah! Als mijn zoon mij (ooit) bij mijn naam noemt, dan zal ik hem een klap (op zijn gezicht) geven!”

Sheikh Mohammed ibnoe Saalih al-cOethaymien (Iclaam ul-Mucassirien bi Fataawa Ibn ul-cOethaymien, blz. 375-376)