Mijn moeder steunt mijn praktiseren niet

12285
Vraag:
Ik ben een praktiserende moslima. Ik houd me aan de islamitische kledingsvoorschriften, maar mijn moeder weerhoudt mij hiervan en verplicht mij om films te kijken en dergelijke. Zij zegt: “Als je niet geniet zul je snel oud worden en grijze haren krijgen.”
Antwoord:
Alle lof zij Allah.
Je dient goed te zijn voor je moeder, goede omgang met haar te hebben en haar op een gepaste wijze aan te spreken. Een moeder geniet grote rechten binnen de Islam. Echter dien je haar niet te gehoorzamen in het slechte, want onze Profeet (vrede zij met hem) zegt: “Gehoorzaamheid geldt alleen in het geval van het goede.”
(at-Tirmidhi)
En: “Er is geen gehoorzaamheid in het ongehoorzaam zijn aan Allah, de Verhevene.”
(Imam Ahmad)
Dit geldt tevens voor vader, man en anderen. Men dient hen niet te gehoorzamen in het plegen van zonden.
Dit soort probleemgevallen dienen op een vriendelijke en fatsoenlijke wijze opgelost te worden. Dit kan men doen door religieuze bewijzen te benoemen en duidelijk te maken dat eenieder Allah dient te gehoorzamen en weg te blijven van de zaken die leiden tot ongehoorzaamheid aan Hem en Zijn Profeet.
Tevens dien je standvastig te blijven op de weg van de Waarheid en geen gehoor te geven aan iemand die jou oproept Allah ongehoorzaam te zijn. Ongeacht wie dit is.
Verder is er niets op tegen om naar televisie en video’s te kijken. Zolang er maar geen verwerpelijke zaken te zien zijn. Je kunt bijvoorbeeld luisteren naar profijtvolle lezingen en lessen. Het is echter niet toegestaan om naar films te kijken, omdat daarin veel verwerpelijke zaken voorkomen.
Sheikh cAbd ul-Aziez ibn Baaz