Schoonmoeder mag mij niet. Wat moet ik doen?

15765

Vraag:

Een aantal maanden geleden heb ik mijn Nikaah (huwelijkscontract) afgesloten. Met de Wil van Allah zullen wij op korte termijn het huwelijksfeest organiseren. Helaas ben ik erachter gekomen dat mijn schoonouders niet gelukkig zijn met ons huwelijk. Hierdoor is de relatie met mijn schoonouders, vooral mijn schoonmoeder, niet goed. Mijn echtgenoot is hun enige zoon en houdt veel van hen. Ik ben bang dat het feit dat mijn schoonmoeder mij niet mag, in de toekomst effect zal hebben op mijn relatie met mijn echtgenoot. Wat kan ik doen om dit te voorkomen? Is er een smeekbede hiervoor?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Er is geen probleem dat door niemand kan worden opgelost. Voor elk probleem is er wel een oplossing. Daar ligt de crux niet. Het hangt daarentegen af van degene die de oplossing toepast. Veel van degenen die onder moeilijke omstandigheden verkeren en om een oplossing vragen, beelden zich in dat de persoon aan wie zij vragen in staat is het probleem weg te nemen. Dit is niet juist. Het enige wat diegene kan doen is op de best mogelijke manier te adviseren om het gewenste resultaat te bereiken. De vraagsteller dient zich daarnaast in te zetten om het probleem op te lossen. Dit is zeer belangrijk en essentieel.

Dat je schoonouders laten blijken dat ze jou niet mogen, kan gebaseerd zijn op foute gedachten over jou. Wellicht is het dus slechts tijdelijk en kan het weggaan als jij je best doet om goed tegen hen te zijn. Ik zeg dit omdat we niet zeker zijn wat er in de toekomst gebeurt. Hoe vaak is het niet voorgekomen dat een schoonfamilie een vrouw in het begin niet mag en vervolgens hun gedachten over haar veranderen nadat zij haar leerden kennen? En haar goede manier en gedrag zagen? Hun vooroordelen veranderden in lof en hun haat in liefde. Maak je dus niet druk over wat er zou kunnen gebeuren. Wees opgewekt en optimistisch over jouw toekomst met je echtgenoot.

Daarnaast dien je je beste houding aan te nemen tegenover je schoonfamilie. Zij hebben het recht om goed door jou behandeld te worden, omdat zij familie zijn van je echtgenoot. Besteed veel aandacht aan zijn ouders en zorg voor zijn moeder alsof het je eigen moeder is. Als zij naar je huis komt, probeer haar dan met een vriendelijk en lachend gezicht te ontmoeten. Besteed niet veel aandacht aan je echtgenoot als zij met jou is. Dat kan gevoelens van jaloezie veroorzaken. Dit is erg sterk bij mensen.

Wend je tot slot tot Allah en verricht smeekbeden. Vraag Hem om je te helpen hen goed te behandelen, hun harten te verzachten en hen van je te laten houden. Besef dat hoe hard jij je ook inzet op een oplossing te zoeken, hulp in Zijn Handen ligt. Wend je dus in oprechtheid tot Hem. Moge Allahs Vrede en Zegeningen zijn met onze Profeet Mohammed en zijn familie.

Islamqa.com