Geld verdienen als islamitische website

6591

Vraag:

Wij zijn een groep jongeren die een Islamitische website heeft opgezet om het Welbehagen van Allah te verkrijgen. Sinds kort krijgt de website inkomsten binnen door advertenties die op de website geplaatst worden. Als we dit geld gebruiken om zaken voor huwelijken te regelen – na het vertrouwen op Allah –, zal onze beloning dan daardoor verminderen? We hebben namelijk gelezen dat Ibn Hadjar in Fath ul-Baarie zei: “Degene die een wereldse beloning aanneemt voor een daad voor het Hiernamaals; de Beloning hiervoor in het Hiernamaals zal minder worden.”

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Als zij dit geld ontvangen zonder dat zij hierom vragen, dan zal hun beloning niet minder worden.

Sheikh Mohammed ibnoe Saalih al-cOethaymien

Vraag:

De mensen achter de website vermelden op een deel van hun site dat iedereen die een advertentie wil plaatsen een maandelijks bedrag moet betalen. In ruil daarvoor zullen zij de advertenties plaatsen. Wat is het oordeel hierover?

Antwoord:

Als dat het geval is dan zal hun beloning minder worden hierdoor, omdat zij degenen zijn die erom vragen. Als zij echter van iemand geld krijgen in ruil voor wat zij verrichten, dan is er niets op tegen om het aan te nemen.

cOmar verhaalt dat de Profeet (vrede zij met hem) zei: “Wanneer iets van dit geld jou toekomt zonder dat je erop hoopte of er naar vroeg, neem het dan. Wat jou niet is toegekomen, ga er dan niet achteraan (m.a.w. wat jou niet is gegeven, zoek er niet zelf naar en laat het met rust).”

(al-Boekhaarie)

En Allah weet het beste.

Sheikh Mohammed ibn Saalih al-cOethaymien