Helpen bij de aanschaf van alcohol

7080

Vraag:

Wat is het oordeel over een moslim die een niet-moslim financieel helpt om alcohol te kopen, of hem brengt naar plekken waar hij dit kan kopen?

Antwoord:

Het is niet toegestaan om een persoon te helpen in het kopen van alcohol of andere kwaadheden en zonden. Ongeacht of het hier nou een moslim of niet-moslim betreft. De persoon die dit doet, is ongetwijfeld een verliezer en zondig. Allah heeft dit immers verboden in de Koran, zeggende (interpretatie van de betekenis):

“Maar help elkaar in het goede en in godsvrucht. En help elkaar niet in zonde en overtreding.”

(Soerat al-Maa’idah: 2)

Anas ibnoe Maalik heeft tevens gezegd: “De Profeet (vrede zij met hem) heeft tien (soorten) mensen vervloekt met betrekking tot alcohol: degene die (de druiven) voor een ander perst en degene die deze voor zichzelf perst, degene die het drinkt, degene die het draagt en degene voor wie het wordt gedragen, degene die het schenkt, degene die het verkoopt, degene die van de verdiensten van alcohol nuttigt, degene die het koopt en degene voor wie het wordt gekocht.”

(at-Tirmidhie, Ibnoe Maadjah en authentiek verklaard door Sheikh al-Albaanie)

Degene die zich daarom schuldig maakt aan het drinken van alcohol of hieraan bijdraagt, komt in aanmerking voor de vloek, zoals vermeld staat in deze overlevering. Het is voor jou dan ook niet toegestaan om de ander te helpen in het drinken van alcohol of andere verboden zaken.

Islamqa.com