Hun vader liet Haraam geld na

13790

Vraag:

Een moslim heeft geïnvesteerd (aandelen gekocht) in een bedrijf die in alcohol handelt. Hij maakt vervolgens winst door het verkopen van deze aandelen. Een aantal jaar later overleed hij. Zijn kinderen realiseren zich dat wat hun vader deed verkeerd was. Wat dienen zijn kinderen te doen? Dienen zij dit geld uit te geven in liefdadigheid of te doneren aan publieke zaken (bouwen van wegen, moskeeën en scholen)? Als al dit geld verbruikt is, dienen de kinderen dan hun eigen geld uit te geven en te doneren?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Eén van de verplichtingen die de kinderen hebben ten opzichte van hun vader is dat zij het geld dat hij verdiend heeft aan het verkopen van deze aandelen aan publiekelijke doeleinden doneren, zoals het bouwen van wegen, scholen of andere faciliteiten. Om aan de veilige kant te blijven, dient het geld niet gebruikt te worden om voedsel te kopen, voor zichzelf of voor anderen. Ook dient het niet gebruikt te worden om een moskee te bouwen. Door dit geld op de goede manier uit te geven, zullen zij de zonde van hun vader uitvegen, maar dit zal hen niet dichter tot Allah brengen omdat Allah Goed is en alleen het goede accepteert.

Of zij nou exact hetzelfde geld (verdiend uit de aandelen) uitgeven of het gelijke bedrag van hun eigen bezit, is beiden goed. Het verbod ligt daar waar het aan verdiend is en niet over de vorm. Als zij een bedrag betalen wat hier gelijk aan staat, dan is dit voldoende.

Ibn ul-Qayyim zei over een kwestie die ging over het vermengen van toegestane zaken met verboden zaken: “Er zijn hier twee soorten van. De eerste is wanneer de verboden zaak Haraam is op zichzelf, zoals bloed en urine. Het tweede is wanneer het Haraam is, vanwege de manier waarop het verdiend is en niet omdat het Haraam is van zichzelf, zoals geld wat men genomen heeft met geweld. Deze tweede soort betekent niet dat men dat moet vermijden wat Halaal is of dit in zijn totaliteit verbiedt. Als dit geld vermengd is met Haraam geld, of het meeste ervan is Haraam, dan dient hij het bedrag wat Haraam is eruit te halen en de rest is toegestaan voor hem. Dit is niet afkeurenswaardig, of hij nu exact hetzelfde geld gebruikt wat hij verdiend heeft op een Haraam wijze of het soortgelijke bedrag van ander geld. Want het feit dat het Haraam is, heeft niets te maken met de essentie van geld zelf. Het heeft te maken met de manier waarop het is verdiend.

(Badaa’ic ul-Fawaa'id, boekdeel 3, blz. 257)

Islamqa.com