Je huis verkopen aan iemand die een rentelening neemt

10525

Vraag:

Ik heb een vriend die zijn huis wil verkopen en hij heeft een verkoper gevonden, maar deze laatste is van plan om geld van een bank te lenen om dit huis te kunnen te bekostigen. Is het dan toegestaan voor mijn vriend om zijn huis aan deze persoon te verkopen?

Vraag ontvangen op 27 mei 2007

Antwoord:

Alle lof zij Allah en vrede en zegeningen zij met Zijn Boodschapper.

Ja, het is toegestaan voor jouw vriend om zijn huis aan deze persoon te verkopen. Want het verbod hier slaat op degene die het geld leent en niet op degene die zijn huis verkoopt. Geld dat geleend is tegen een onbekende rente is verboden, maar volgens de Hanafi-, Hanbali- en Shaafici-leerschool neemt dit niet weg dat dit geld desondanks wel eigendom is geworden van de lener. Het feit dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan rente is een zonde, maar met het verkregen geld is het hem wel toegestaan alles te kopen wat hij wil.

Wel is het gewenst voor jouw vriend om de koper te adviseren en te attenderen op het verbod op rente en de verschrikkelijke bestraffing die daar tegenover staat. Bovendien is het mogelijk voor de koper om via toegestane wegen dit huis te kopen, zoals al-Moeraabahah. Dit houdt in dat een bank of een persoon het huis koopt en dit vervolgens aan jouw vriend voor een hogere prijs verkoopt. Dit bedrag kan dan in termijnen afbetaald worden.

En Allah weet het beter.

www.islam-qa.com #99366