Meedoen met loting na aankoop product

8077

Vraag:

Wat is de regelgeving met betrekking tot het deelnemen aan wedstrijden die de handel stimuleren? Hierbij koopt een klant een aantal blikken of zakken om te gebruiken en voordeel uit halen. Vervolgens wordt de bijgevoegde waardebon opgestuurd naar de fabrikant. Aan de hand van de binnengekomen waardebonnen, wordt er een loting getrokken en de eerste gekozen personen winnen een hoeveelheid aan geld. Is dit toegestaan?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Tegenwoordig produceren fabrikanten en industrieën overvloedig veel producten. Mensen lijden hieronder en de huizen zijn (zoals je ziet) tegenwoordig voorzien van allerlei huishoudmiddelen en verschillende soorten kleding. Bedrijven zijn (zoals jullie weten) heel erg materialistisch ingesteld. Zij geven extraatjes uit aan degene die van hen koopt. Wij zeggen hierop: “Hier is niets mis mee, mits er aan twee voorwaarden wordt voldaan:

  1. De prijs van het product dient de daadwerkelijke prijs te zijn. Het product mag niet meer kosten ten voordele van dat extraatje. Als de prijs verhoogd wordt vanwege dat extraatje, dan behoort dit tot het gokken en dat is niet toegestaan.
  2. Men mag het product niet kopen om slechts in aanmerking te komen voor het extraatje. Want als hij dit product slechts koopt om in aanmerking te komen voor dat extraatje, terwijl hij dat product niet nodig heeft, dan behoort dit tot het verspillen van het geld.

Wij hebben namelijk gehoord dat sommige mensen een pak melk of yoghurt kopen, terwijl zij dit eigenlijk niet willen. Zij kopen dit product slechts voor het winnen van dat extraatje. Ook komt erbij kijken dat men dit product koopt en het vervolgens weggooit in de supermarkt of thuis. En dit is niet toegestaan, omdat dit verspilling van geld is en de Profeet (vrede zij met hem) het heeft afgeraden om geld te verspillen.”

Sheikh Mohammed ibnoe Saalih al-cOethaymien (As’ilat ul-Baab il-Maftoeh, vraag 1162)