Ruilen van goederen

4350

Vraag:

Wat is het oordeel over het ruilen van items met een bedrijf? Het voorbeeld van mijn zusje hierin luidt dat zij een jaar geleden een iPhone 4 gekocht heeft van iemand die hem al anderhalf jaar in bezit had. Haar scherm is gebroken en ze wilde naar de Apple store om haar iPhone 4 laten repareren. Zij gaven haar de mogelijkheid een nieuwe iPhone 4 te ontvangen tegen $100 extra. Ik vertelde mijn zus dat zij hun $100 of $200 kan betalen voor een nieuwe iPhone 4s of iPhone 5. Jebt immers al betaald voor een iPhone 4 en je voegt het resterende bedrag toe voor de iPhone 5 of 4s. Mijn moeder was hier fel op tegen en zei dat het uitwisselen (Ibdaal) op deze manier Haraam (verboden) is. Klopt dit?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

De transactie die jouw zus wil aangaan, het ruilen van een beschadigde telefoon voor een niet-beschadigde telefoon en het verschil (in prijs) betalen aan het bedrijf, is een toegestane transactie volgens de Islam. Er is hier niets mis mee. Mobiele telefoons vallen namelijk niet onder de categorie van grondstoffen (zoals tarwe, dadels, goud, etc.) waarbij is bepaald dat bij elke uitwisseling alleen het gelijke tegen het gelijke mag worden geruild. Dit is om rente te voorkomen.

Het is daarom geen probleem om een telefoon te ruilen met een gelijke of betere telefoon. Het maakt niet uit of ze wel of geen extra bedrag betaalt. Zij koopt in feite een nieuwe telefoon van hun en betaalt ervoor door haar oude telefoon te geven plus een extra bedrag.

En Allah weet het het beste.

Islamqa.com