Een temperamentvol kind opvoeden

6461

Vraag:

Ik heb een zoon die erg opvliegend is. Hoe kan ik omgaan met deze eigenschap?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

De volgende middelen helpen je om te gaan met boosheid:

1.     Toevlucht zoeken bij Allah tegen de vervloekte Shaytaan.

2.     Stil blijven.

3.     Kalmeren. Als je staat, ga dan zitten. En als je zit, ga dan liggen.

4.     Onthoud de beloning voor het bedwingen van boosheid. In de authentieke overlevering staat: “Word niet boos en het Paradijs zal van jou zijn.”

(at-Tabaraanie)

5.     Het begrijpen van de hoge status van degene die zichzelf bedwingt. In de authentieke overlevering staat: “Wie zijn woede bedwingt; Allah zal zijn fouten verbergen. Wie zijn woede beheerst, zelfs wanneer hij in staat is om het te laten merken, Allah zal zijn hart vullen met hoop op de Dag der Opstanding.”

(Geclassificeerd als Hasan door Sheikh al-Albaanie in as-Silsilat us-Sahiehah)

6.     Leren wat de leerstellingen van de Profeet (vrede zij met hem) zijn omtrent boosheid.

7.     Weten dat het bedwingen van boosheid één van de tekenen is van vroomheid, zoals staat beschreven in de bovenstaande overlevering.

8.     Opletten wanneer je herinnerd wordt, jezelf beheersen en het advies opvolgen.

9.     Weten welke slechte effecten boosheid heeft.

10.  Denken aan hoe iemand wordt beïnvloed op het moment van boosheid.

11.  Bidden dat Allah wrok zal verwijderen uit je hart.

Hier volgt een mooi verhaal dat jou kan helpen om te gaan met jouw kind met je genoemde probleem:

Er was eens een jongen die altijd zijn geduld verloor. Zijn vader gaf hem een zak vol met spijkers en zei tegen hem: “Mijn zoon, ik wil dat je een spijker hamert in onze tuinschutting op ieder moment dat jij jouw boosheid op iets wilt richten en jij jouw geduld verliest.” De zoon volgde het advies van zijn vader.

Op de eerste dag hamerde hij 37 spijkers, maar het was niet makkelijk om de spijkers in de schutting te krijgen. Dus probeerde hij zichzelf te beheersen wanneer hij boos werd. De dagen gingen voorbij en de jongen hamerde minder spijkers in de schutting. Binnen een aantal weken was hij in staat om zichzelf te beheersen, kon hij zichzelf in toom houden zonder boos te worden en zonder het hameren van de spijkers.

Hij kwam naar zijn vader en vertelde hem wat hij had bereikt. Zijn vader was blij met zijn inspanningen en zei tegen hem: “Maar nu, mijn zoon, dien je alle spijkers eruit te halen voor elke dag dat je niet boos bent geworden.” Daarop begon de zoon elke dag dat hij niet boos werd een spijker eruit te halen, totdat er geen spijkers meer over waren in de schutting. Hij kwam naar zijn vader en vertelde hem wat hij had bereikt. Zijn vader nam hem mee naar de schutting en zei: “Mijn zoon, je hebt het goed gedaan, maar kijk naar al deze gaten in de schutting. Deze schutting zal nooit meer hetzelfde zijn.” Daarna zei hij: “Wanneer jij iets zegt in staat van boosheid, laat het kleine littekens achter in de harten van anderen, net als deze gaten in de schutting. Je kunt een persoon steken en het mes terugtrekken, maar het maakt niet uit hoe vaak jij “Het spijt mij” zegt; de wond zal blijven bestaan.”

Islamqa.com