Luiers verschonen verbreekt de Woedoe’ niet

21724

Vraag:

Verbreekt mijn Woedoe’ als ik de luier van mijn kind verschoon?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Het wassen van de urine of luier van een kind verbreekt de Woedoe’ niet. Het aanraken van onreinheden verbreekt namelijk per definitie de Woedoe’ niet. Wel is het verplicht om deze onreinheden van je af te wassen voordat je begint met het gebed.

(Fatawaa al-Ladjnat ud-Daa’imah)

“Het wassen van onreinheden die zich op het lichaam bevinden, verbreekt de Woedoe’ niet.”

(Madjallat ul-Boehoeth il-Islaamiyyah, boekdeel 22, blz. 62)

“Het aanraken van medisch apparatuur of het betreden van het toilet op blote voeten, verbreekt de Woedoe’ niet. Als er zich iets onreins op de grond bevindt en men loopt erover heen, dan verbreekt dit de Woedoe’ ook niet. Wel moet je in deze gevallen je voeten wassen als je hierin stapt en de vloer nog nat is, of als er sprake is van achtergebleven vocht op de voet.

Het aanraken van het kledingstuk van het kind dat nat is vanwege urine, verbreekt de Woedoe’ niet. Wanneer men dit aanraakt terwijl het nog nat is moet hij wel zijn handen wassen. Ditzelfde geldt wanneer hij het aanraakt als het al opgedroogd is, maar zijn handen al nat waren.”

(Fataawaa Sheikh ibn Baaz, boekdeel 10, blz. 139)

Ook heeft Sheikh Ibn Baaz gezegd: “Het aanraken van bloed, urine en overige onreinheden verbreekt de Woedoe’ niet. Wel moet hij dit wegwassen als hij hiermee in aanraking is gekomen.”

(Fataawaa Sheikh ibn Baaz, boekdeel 10, blz. 141)

Sheikh Ibn ul-ʿOethaymien werd gevraagd over een vrouw die haar kind wast, terwijl zij zich bevindt in een staat van reinheid. Verbreekt haar Woedoe’ hierdoor? Hierop antwoordde hij: “Als een vrouw tijdens het wassen van haar kind (jongen of meisje) het geslachtsdeel aanraakt, dan hoeft zij de Woedoe’ niet opnieuw te doen. Zij hoeft slechts haar handen te wassen, want het aanraken van het geslachtsdeel verbreekt de Woedoe’ niet als dit zonder lust gebeurt. Als een vrouw haar kinderen wast, dan gaat dit natuurlijk niet gepaard met lust. Wanneer zij dus haar kinderen wast, hoeft zij de Woedoe’ niet opnieuw te verrichten. Zij hoeft slechts de onreinheden waarmee zij in aanraking is gekomen weg te wassen.”

(Madjmoe‘ ul-Fataawaa ibn ul-ʿOethaymien, boekdeel 11, blz.203)

Islamqa.com