Mag je cAqieqah geven als het kind bij de geboorte overlijdt

8773

Vraag:

Dient men een cAqieqah te geven wanneer het kind bij de geboorte, of vlak erna, overlijdt? En hoe zit het met het geven van een naam aan het kind?

Antwoord:

Als een kind bij de geboorte overlijdt, dan verdient het de voorkeur dat men toch een cAqieqah geeft op de zevende dag. Dit vanwege het feit dat wanneer het kind al een ziel ingeblazen heeft gekregen, hij ook opgewekt zal worden op de Dag des Oordeels.

Tot de voordelen van de cAqieqah behoort o.a. dat het kind voorspraak zal doen voor zijn ouders op de Dag des Oordeels. Sommige geleerden hebben gezegd dat als het kind vóór de zevende dag overlijdt, er geen cAqieqah gegeven hoeft te worden. De cAqieqah wordt namelijk slechts op de zevende dag als Soennah voorgeschreven voor een levend kind. Al met al, als iemand door Allah voldoende begunstigd is en hij het zich kan veroorloven om een schaap te offeren, dan is het beter om dit te doen, anders hoeft dit niet.

Wat betreft de naamgeving, de ziel van het kind wordt na vier maanden ingeblazen. Wanneer het kind dus geboren wordt nadat de ziel is ingeblazen, dan mag het een naam gegeven worden.

Sheich Mohammed ibnoe Saalih al-cOethaymien