Verdeling van cAqieqah vlees

10696

Vraag:

Ik wil weten hoe het geofferde vlees voor een cAqieqah (geboortefeest) verdeeld moet worden. Moet dit in drieën verdeeld worden of is het allemaal voor de familie?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Sommige geleerden zeiden dat cAqieqah net als al-Oedhiyah is (het offeren tijdens cIed ul-Adhaa) en onderworpen is aan dezelfde regelgevingen. Zij zeiden dat het offer gedeeld moet worden op dezelfde wijze als de Oedhiyah, en dat de voorwaarden die gelden voor het schaap dat geofferd wordt voor de cAqieqah dezelfde zijn als die van de Oedhiyah. Zij zeiden dat het niet besmet, mank of duidelijk ziek of zeer zwak mag zijn.

Ibnoe Qoedaamah zei: “De wijze waarop het gegeten moet worden, gegeven als geschenk of als liefdadigheid, is hetzelfde. Dat wil zeggen, de wijze waarop de cAqieqah verdeeld moet worden is hetzelfde als hoe de Oedhiyah wordt verdeeld. Dit is de mening van ash-Shaaficie.”

Ibn Sierien zei: “Doe wat jij wilt met het vlees.” Ibn Djoeraydj zei: “Het moet gekookt worden in zout en water, en gegeven worden aan buren en vrienden, maar niets ervan mag uitgegeven worden in liefdadigheid.” Imam Ahmad werd hierover gevraagd en hij haalde de mening van Ibn Sierien aan, wat aangeeft dat dit ook zijn mening is. Hij werd gevraagd of iemand het kon eten, en hij zei: “Ik heb niet gezegd dat hij alles moet opeten en er niets van mag worden uitgeven in liefdadigheid.”

De meest correcte mening is te vergelijken met de analogie (Qiyaas) van de Oedhiyah, omdat dit een niet verplichte offer is dat beschreven staat in de Shariecah, dus is het als de Oedhiyah. En omdat het daarmee te vergelijken is wat betreft de kenmerken, leeftijd, waarde en conditie (van het dier) is het er ook mee te vergelijken als het gaat om de wijze waarop het wordt verdeeld.

(al-Moeghnie, boekdeel 9, blz. 366)

Er is in de Soennah dus geen specifieke manier vermeld over het verdelen (van het vlees van de cAqieqah). De bedoeling is dat men dichter tot Allah komt door het laten vloeien van het bloed (van het offerdier), als dank voor de zegening van het pasgeboren kind. En om de ketenen van de satan over het kind los te maken en hem van het kind te verwijderen, zoals wordt aangegeven in de overlevering: “Ieder kind wordt vrijgekocht door zijn cAqieqah.”

De regelgeving over het vlees is dus dat je ermee mag doen wat jij wilt. Als je wilt, kunnen jij en jouw familie het eten, of je kunt het uitgeven in liefdadigheid, of je kunt een deel eten en een deel weggeven. Dit is de mening van Ibn Sierien en Imam Ahmad.

En Allah weet het het beste.

Gebaseerd op een fatwa van Sheikh Mohammed Saalih al-Moenadjjid