Angst om op te roepen tot het goede en het slechte te verbieden

5040
Vraag:
Er zijn veel broeders en zusters die zich ervoor schamen om op te roepen tot het goede of het slechte te verbieden. Wat is uw advies aan hen?
Antwoord:
Alle lof zij Allah en vrede en zegeningen zij met Zijn Boodschapper, diens familie en metgezellen.
Dit heeft niets met schaamte te maken. Dit is een vorm van angst. ‘Schaamte’ die jou ervan weerhoudt om jouw verplichtingen na te komen, wordt binnen het geloof geen schaamte genoemd. Dit is een vorm van angst en zwakheid. Voor zover men daartoe in staat is, is het oproepen tot het goede en het verbieden van het slechte een verplichting. Maar dit dient natuurlijk wel te gebeuren op een verstandige manier. Zoals de Profeet (vrede zij met hem) zegt: Wie van jullie iets verwerpelijks ziet, laat hem dit met zijn hand veranderen. Indien hij daartoe niet in staat is, dan met zijn tong. Indien hij daartoe niet in staat is, dan met zijn hart. En dat is de zwakste vorm van het geloof.”
(Moeslim)
Het oproepen tot het goede en het verbieden van het verwerpelijke dient te gebeuren zoals hierboven is aangegeven. Als je iets met je eigen hand kan corrigeren – zoals in je eigen huis – dan dien je dat te doen. Ben je daar niet toe in staat dan dien je dit door middel van je tong te doen. Maar wel op een verstandige en een weldoordachte manier. Ben je niet in staat om zelf iets te veranderen – noch met je hand, noch met je tong – dan rust op jou de plicht om deze daad te veroordelen met je hart. Dit betekent dat jij er een afkeer van hebt en er afstand van neemt.
Sheich cAbd ul-cAziez ar-Raadjihie