Een vrouw opbellen om haar te waarschuwen

4983

Vraag:

Eén van de vrienden van mijn echtgenoot heeft een vrouw leren kennen. Mijn echtgenoot wil haar telefonisch spreken om haar te zeggen van zijn vriend weg te blijven, omdat hij getrouwd is en kinderen heeft. Is het voor hem toegestaan dit te doen?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Allereerst is het toegestaan voor een man om te spreken met een niet-Mahram vrouw als er een noodzaak voor is. Tevens dient de vrouw niet zacht te spreken, dient er geen genot voor de man te zijn en dient het gesprek te gaan over iets dat is toegestaan.

Wel dienen zij zich te beperken tot het noodzakelijke om de wegen die kunnen leiden naar het slechte te blokkeren. Mee geslepen worden in onnodig praten, kan leiden naar iets dat verboden is.

Op basis hiervan is er niets mis met het praten met vrouwen bij het kopen, verkopen, stellen van een vraag, medische behandeling, e.d. als er aandacht wordt geschonken aan deze richtlijnen.

Als jouw echtgenoot met die vrouw wilt spreken en haar wilt adviseren van zijn vriend weg te blijven, dan dient hij naast het bovenstaande de voor- en nadelen die hiermee gepaard gaan tegen elkaar op te wegen. Het kan van belang zijn om haar te contacteren, maar er kunnen ook negatieve consequenties zijn. In plaats daarvan kan hij bijvoorbeeld ook een anonieme brief sturen met een advies, herinneringen en waarschuwingen. Dit varieert afhankelijk van de situatie van jouw echtgenoot en de situatie van de genoemde vrouw.

De veiligste aanpak is om haar niet direct te contacteren. Dit kan tot negatieve gevolgen voor hem leiden. Vooral als de vrouw er niet om maalt relaties met mannen aan te gaan en niets haar hiervan afbrengt.

Je echtgenoot dient in dat geval juist zijn vriend te adviseren weg te blijven van die vrouw en hem eraan te herinneren Allah, de Verhevene, te vrezen.

En Allah weet het het best.

Islamqa.com