Het vergaren van kennis voor beginners

7004

Vraag:

Welke tips en adviezen kunt u geven aan studenten die zich aan de beginstadia bevinden (van het vergaren van kennis)?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Mijn advies aan de studenten van kennis die zich bevinden aan de beginstadia, is dat zij studeren bij de betrouwbare geleerden. Dus degenen die te vertrouwen zijn met betrekking tot hun cAqiedah, hun kennis en hun advies. Daarnaast kunnen zij beginnen met de kleinere samengevatte boeken die in vele wetenschappen beschikbaar zijn, en deze boeken te memoriseren.

Ook dienen zij de uitleg van deze boeken van hun geleerden te bestuderen. Stap voor stap en beetje bij beetje. Zij dienen met name de programma’s die in de kennisinstituten en de islamitische instituten aanwezig zijn te raadplegen. Dit aangezien deze stapsgewijze kennis voor de student bevat, welke hij deze stukje bij beetje kan opdoen en veel goeds hiermee bereikt.

Echter, als een student geen deel uitmaakt van een school- of instituutsprogramma, dan is het aan hem om regelmatig lessen te volgen bij de geleerden in de moskee. Ongeacht of dit lessen betreft in Fiqh, Arabische grammatica, cAqiedah of andere lessen.

Vele jongeren starten tegenwoordig met het kopen van uitgebreide en gedetailleerde boeken en zitten dit thuis alleen te lezen. Dit is niet goed en behoort niet tot leren. Dit is juist een vorm van misleiding en daarom vruchteloos.

Dit is wat ertoe heeft geleid dat sommigen over wetenschappelijke zaken spreken en zonder kennis religieuze verdicten uitvaardigen en spreken over Allah. Zij hebben zichzelf niet gebouwd op een stevig fundament.

Het is dus essentieel dat men bij de geleerden zit in de kringen van kennis, en dat hij in het bezit is van geduld en uithoudingsvermogen.

Imam ash-Shaaficie heeft gezegd: “En wie niet de nederigheid van het leren proeft, zal de rest van zijn leven drinken van de beker van onachtzaamheid.”

Sheikh Saalih ibn Fawzaan al-Fawzaan (al-Adjwibat ul-Moefiedah can As'ilat il-Manaahidj il-Djadiedah, vraag 51)