Kennis doorgeven of toch niet?

6200

Vraag:

Wanneer iemand mij iets vraagt over een islamitische kwestie, moet ik dan antwoord geven aan de hand van de kennis die ik heb opgedaan uit Islamitische boeken, bandjes en programma’s? Of kan ik beter antwoorden met: “Ik weet het niet”?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

Wanneer iemand jou een vraag stelt en jij bent op de hoogte van de islamitische regelgeving ervan, door de kennis die jij hebt opgedaan uit betrouwbare boeken, bandjes of programma’s, dan ben jij verplicht de vraag te beantwoorden.

Je bent dus verplicht om de mensen te informeren als jou iets gevraagd wordt en jij bekend bent met het islamitische oordeel erover. Wel dient het afkomstig te zijn van betrouwbare bronnen. Als jij dit niet doet, dan behoor je tot de mensen die kennis achterhouden.

Het is echter wel goed om de bron erbij te vermelden. Dus bijvoorbeeld: “Ik heb die persoon tijdens dat programma horen zeggen, dat …”. Of: “Die en die persoon heb ik op die en die tape horen zeggen dat…”. Of: “Ik heb dit en dat gelezen in dat boek.” Het is beter om dit erbij te vermelden, zodat jij hier niet verantwoordelijk voor wordt gehouden.

Sheikh Mohammed ibnoe Saalih al-cOethaymien (Fataawa Noer calaa ad-Darb)